Na dit potje…

‘Na dit potje’, een veel gehoorde zin in gezinnen waar pubers wonen. Het lijkt wel alsof dit zinnetje standaard is geprogrammeerd in het brein van pubers. Lekker makkelijk ook om te zeggen als je moeder vraagt om bijvoorbeeld de vaatwasser uit te ruimen, de hond uit te laten of ook als het eten klaar is.

Je kind zit dus middenin een online game.

Hoe irritant is het voor moeders om te horen te krijgen ‘na dit potje’. Oftewel, ‘ik kom nu niet, je wacht maar even, ik kom als het mij uitkomt’. En daar kun je het mee doen.

Een eerste en logische reactie van moeders is om dan te zeggen ‘nee, je komt nu meteen’. En als dat niets oplevert dan kun je de stekker van de spelcomputer uit het stopcontact trekken, of nog rigoureuzer, de stekker in de meterkast eruit halen. Maar ik verzeker je, dan heb je écht een probleem met je puber. Niet doen dus!

Laten we eerst eens kijken waarom je kind deze reactie geeft. Want dat doet je kind niet zomaar. Jij vindt het ontzettend irritant dat je deze reactie krijgt, maar je kind vindt het ook heel erg irritant dat jij hem stoort tijdens zijn potje gamen. Een online game wordt samen met anderen gespeeld, soms gaat het hierbij zelfs om hoger komen in de rank. Stel jezelf eens voor dat je lekker in het spel zit, het gaat goed, je bent goed op dreef en ineens moet je komen eten. Of de vaatwasser uitruimen, de hond uitlaten of je vuile was in de wasmachine stoppen. Dit komt nu niet goed uit. Sterker nog, dat kán nu niet. Als je kind nú meteen zou stoppen met de game kan ‘ie niets meer doen en heeft ‘ie verloren. Als het hierbij gaat om een ranking dan kan je kind zelfs dalen in de ranking. Dat wil je kind niet. Jou als moeder kan het misschien weinig schelen, maar voor je kind is dit erg belangrijk.

Stel jezelf eens voor dat jij aan het koken bent. Je bent risotto aan het maken waarbij je veel moet roeren en telkens rijst en bouillon moet toevoegen. Dit kun je ook niet ineens uit je handen laten vallen, dit moet je ook afmaken. Of, als je een live programma aan het kijken bent waarin één of andere uitslag wordt verteld. Hier kún je wel even stoppen, maar dat doe je ook liever niet, want jij wilt die uitslag nú horen.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is, probeer je te verplaatsen in je kind. Ook het gesprek aangaan en vragen waarom er niet meteen gestopt kan worden, kan verhelderend werken. Voor jou, maar ook naar je kind toe is het fijn te weten dat jij als moeder interesse toont in zijn spel.

Wat levert het je op als je op je strepen blijft staan en je kind nú zijn taak moet doen en moet stoppen met gamen? In ieder geval een heel boze puber, die dan misschien even zijn taak zal doen, maar daarna weer verdwijnt naar zijn kamer en best een poos boos op jou zal blijven. De volgende keer dat jij vraagt een taak te doen is het maar de vraag of hij dat doet. Jij wordt dan weer boos, dus je belandt in een vicieuze cirkel.

Wat zou het je opleveren als je je kind het potje eerst laat afmaken voordat het de taak gaat doen waarom jij gevraagd hebt? Een goed gehumeurde puber, dat sowieso! En misschien wint hij wel of stijgt in de ranking en is het humeur nog beter! Wie weet staat hij dan wel fluitend de vaatwasser uit te ruimen, of vertelt tijdens het eten trots over zijn overwinning. En voor jou betekent dit automatisch rust, geen irritaties en een fijne sfeer in huis. Dat is uiteindelijk toch wat je wilt?

Een heel simpele oplossing hiervoor heeft alles te maken met timing. Let goed op wanneer je vraagt om een klusje te doen of wanneer je aankondigt dat het eten klaar is. Hierover kun je met je puber afspraken maken; wat vind je kind fijn? Wil je kind graag een half uur van tevoren ingelicht worden of is 10 minuten van tevoren ook ok? Als jij hier rekening mee houdt en je puber merkt dat, dan weet ik zeker dat de sfeer goed blijft én de taak gedaan wordt.

Oh ja, niet teveel pushen en achter de vodden aanzitten, het gebeurt heus wel. Alleen jouw puber heeft een ander tempo dan jij. En dat is soms best lastig!

Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart. Is het zinnetje ‘na dit potje’ herkenbaar?

Volgend bericht
De lat hoeft niet zo hoog, leg ‘m gerust een stukje lager
Menu