De lat hoeft niet zo hoog, leg ‘m gerust een stukje lager

In januari maken veel mensen goede voornemens, stellen doelen of maken een wensenlijstje. Een heel groot deel van deze mensen komt er al snel achter dat er te veel voornemens, doelen of wensen op het lijstje staan. Dit kunnen ze nooit waarmaken dus weg is het lijstje.

Herkenbaar?

Zonde? Ja!

Wat kun je doen zodat je je toch aan je voornemens kunt houden, je doelen wel kunt bereiken en je wensen kunt laten uitkomen?

Stel jezelf eerst eens de volgende vragen.

Welk gevoel krijg jij als je naar je volle lijstje kijkt? En welk gevoel krijg jij als je er na een tijdje achter komt dat je lijstje te vol is en je je voornemens, doelen en wensen niet zult gaan halen?

Als hier voor jou gevoelens van paniek, stress en falen bij horen is dat niet fijn. In dat geval geef ik je graag het volgende advies:

‘leg de lat gerust een stukje lager!’

Maak wat minder goede voornemens, stel wat minder doelen en beperk je wensen. Je zult merken dat dit meteen voor meer rust zorgt. En op deze manier kun je ook écht met je voornemens aan de slag gaan; het is overzichtelijk en behapbaar. Als je dan na een paar maanden evalueert en je merkt dat je lijstje al korter is geworden kun je nieuwe voornemens/doelen stellen.

En misschien heb je wat hulp nodig bij het uitvoeren van de voornemens of het bereiken van je doelen. Denk eens na hoe je hier de hulp van je gezin kun inschakelen. Zijn er taken die je je pubers kunt geven zodat jij tijd hebt om aan je voornemens te werken? Op het moment dat jouw voornemens dan zijn uitgekomen of je hebt je doelen bereikt doet dit wat met jou in positieve zin en dat merken je pubers dan. En hier hebben zij aan bijgedragen!

Ook je pubers kun je leren om deze methode toe te passen. Want ook zij kunnen paniek- of stressgevoelens ervaren als ze te hoge eisen aan zichzelf stellen. Beperk de voornemens en doelen en evalueer na een bepaalde periode. Eventueel kun je dit samen met je puber doen. En dit kun je niet alleen met de goede voornemens doen, maar bijvoorbeeld ook als je puber een plan moet maken voor school. Maak het klein, overzichtelijk en behapbaar en spreek af wanneer je gaat evalueren. Kan je kind al wat afvinken van het lijstje? Kijk dan of er weer iets nieuws opgezet kan worden.

Probeer het eens, ik ga dat ook doen. Ik ben benieuwd wat je er over een tijdje van vindt. Zullen we dan eens evalueren?

 

Vorig bericht
Na dit potje…
Volgend bericht
Ze kunnen écht niet zonder je…al denken en vinden ze zelf van wel!
Menu